Svea uppskattar sina 28 år på seniorboendet Nockebyhem

Nyhet

I början av juni bjöd Ebab in hyresgästerna till ett Öppet hus på seniorboendet Nockebyhem i Bromma. Svea Salomonsson var en av deltagarna som här berättar om sina 28 år på Nockebyhem.

Projektet på Nockebyhem drivs genom CM och är uppdelat i etapper. Renoveringen pågår samtidigt som den dagliga verksamheten och alla boende bor kvar inom SPVHs seniorboendeanläggningar. Cirka 60 glada gäster dök upp. Robert Olsson höll en kort presentation om Ebab och vad som gör i projektet. 

Efter presentationen presenterade sig projektgruppen på plats och det fanns möjlighet att ställa frågor för de boende. Efter presentationen bjöds det på fika och visning runt bygget för de som ville och även möjlighet att ställa fler frågor. Det hela uppskattades av de boende som fick en större inblick i projektet och dess utmaningar men även personalen på SVPH uttryckte uppskattning efteråt. En av deltagarna var Svea Salomonsson som har bott i Nockebyhem i 28 år. Vi passade på att ställa några frågor till Svea.

Hur länge har du bott på Nockebyhem?

Jag flyttade hit 1991, så det är 28 år sedan. Jag minns hur min omgivning reagerade när jag sa att jag skulle flytta till Nockebyhem: ”Du som har så mycket energi, ork och är så aktiv, hur ska du fördriva tiden på ett äldreboende?” Till dem kan jag idag svara att jag inte har haft en tråkig dag på 28 år.  

Hur är det att bo här?

Alldeles utmärkt! Det är som en form av kollektivboende där varje hyresgäst sköter sig själv men vi har den sociala kontakt vi behöver eller vill ha. På Nockebyhem finns något för alla, biljardrum, vävstuga, hobbyrum, boulebana, bibliotek och mycket mer. Varje vecka erbjuds det även något nytt och spännande att delta på!

Vad uppskattar du mest med att bo här?

Jag uppskattar det mesta här på Nockebyhem. Men att jag varje dag får sätta mig vid ett dukat bord där vällagad mat serveras, det är något jag uppskattar väldigt mycket! Sen har jag aldrig varit så förtjust i att städa eller putsa fönster, så det är ett stort plus att jag får hjälp med den delen också.

Vad skulle du säga till de människor som är sugna på att flytta hit?

Jag skulle säga att det är helt rätt val. Jag skulle beskriva Nockebyhem som ett pensionärshotell mer än ett seniorboende. Jag har till och med sagt åt min dotter att ställa sig i kö, så det ger ett väldigt bra betyg till Nockebyhem.

Hur har du upplevt ombyggnationen så här långt?

Det berör mig ingenting! Jag tycker bara att det är roligt att få följa ombyggnationen. Det ska bli spännande att se hur det ser ut när det är klart!​ 

Om SVPH

SVPH – Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux – är en ideell förening som bildades år 1862 med syftet att kunna erbjuda ett hem för obemedlade äldre kvinnor ur ståndspersonklassen. Under de drygt 150 år som verksamheten har behoven förändrats och sedan drygt 50 år tillbaka erbjuder SVPH seniorboende för personer – såväl kvinnor som män, ensamstående och par – som har fyllt 55 år samt bedriver vård- och omsorgsboende genom avtal med Stockholms stad. Totalt finns ca 550 lägenheter i tre seniorboendeanläggningar i Bromma och på Kungsholmen. Arbetet utgår hela tiden från SVPH:s ledord; Trygghet, Glädje, Omtanke som omsätts i den dagliga kontakten med hyresgäster och deras anhöriga.