Karriär student

Åsa - fokus på social hållbarhet och ekosystem-tjänster

Åsa Bergqvist är avdelningschef för miljöavdelningen. I sin roll arbetar hon även som miljökonsult i olika spännande projekt där hon fokuserar på bland annat klassningar av byggnader, social hållbarhet och ekosystem-tjänster. Åsa har pluggat kemi på KTH med inriktning Industriell ekologi.

Berätta lite om dig själv

Jag är uppväxt i den soliga staden Karlstad och flyttade efter gymnasiestudierna till Östersund för att kunna plugga lite distanskurser och samtligt åka massor med skidor i Åre. Jag trivdes väldigt bra i Norrland och sökte mig därför till Mittuniversitetet i Sundsvall där jag läste de två första åren av min kemiutbildning. Mittuniversitet och KTH hade ett samarbete vilket resulterade i att jag fortsatte mina studier i Stockholm och blev kvar i denna fantastiska stad med både natur och storstad i ett.
Mitt intresse för att vistas i och med naturen har alltid varit stort med både segling, skidåkning och långfärdskridskor. Därför tycker jag det är extra roligt att varje dag gå till jobbet och arbeta med frågor som bidrar till en mer hållbar miljö.

Hur kom du i kontakt med Ebab?

Ebab kontaktade KTH och frågade om det fanns någon student som snart var klar med studierna och på den vägen är det. Som ny på Ebab fick jag bland annat inledningsvis hjälpa Byggvarubedömningen med de allra första bedömningarna av byggvaror till deras databas när den lanserades för första gången 2007, det var jättekul och väldigt lärorikt. En helt ny bransch för mig men ändå med en tydlig koppling mellan byggvaror och kemi!

Hur ser en ”vanlig” dag på Ebab ut för dig?

Det varierar väldigt mycket från dag till dag. Ibland tar jag på mig hjälmen, varseljackan, byggskorna och gör en miljörond ute i produktion. En annan dag diskuterar jag dagsljus och material med en arkitekt. Tillsammans med mina medarbetare i miljöteamet så hjälper vi våra kunder och säkerställer att allt från miljö och sociala aspekter till energi samordnas.

Berätta om ett spännande projekt, vad betyder den för dig?

Jag tycker det är extra spännande att arbeta med äldre byggnader: Stora Tullhuset som inrymmer Fotografiska Museet, Röda Korset på KTH som är certifierat enligt Miljöbyggnad Silver och Stadsbiblioteket som är ritat av Asplund, är några av de projekt som jag tycker har varit extra roliga och utmanande. I äldre byggnader gäller det att både kunna bevara men också använda sig av de nya och moderna lösningar som finns när det t.ex. gäller hållbara byggnadsmaterial, att tänka till lite extra och inte bygga in nya miljögifter samt skapa bättre förutsättningar gällande inomhusmiljön. Att restaurera och renovera äldre byggnader så att de kan brukas i 100 år till är för mig hållbarhet!

På vilket sätt bidrar Ebab till att utveckla samhället till det bättre?

Ebab som koncern har en vision att genom vår roll som konsulter ska vi vara med och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling. För mig innebär det att vi framförallt tillsammans med våra kunder lyfter hållbarhetsfrågorna genom hela byggprocessen, stort som smått.  Hållbarhet blir mer än ord – det är vår metod.

Varför söker ni en till kollega till miljöavdelningen?

Vi har en stor efterfrågan på kunniga medarbetare inom hållbarhet och vill kunna hjälpa våra kunder inom hela spektrat, med samordning av hållbarhetsfrågor, miljöcertifieringar, miljöinventeringar, ekosystemtjänster och social hållbarhet. Vi vill växa och utvecklas för tillsammans med våra kunder skapa långsiktiga fastighetsvärden.

Är du vår nya kollega? Läs mer om tjänsten här

Ebab