Nyheter

En konst att bevara en gammal fastighet från 1892 mitt i hjärtat vid Stureplan

Sperlingens Backe
Här får vi en inblick i projektet med vad som händer just i dagarna samt en glimt i backspegeln genom att blicka bakåt i tiden då fastigheten har några år på nacken. Caj Svensson intervjuades nyligen och är ansvarig projektchef på Ebab och sitter direkt på platskontoret som ligger på plan 1 i fastigheten med utsikt mot Sturegatan.

Historian och bakgrund till projektet
Sperlingens Backe 30 uppfördes 1882 som bostadshus med butiker i bottenvåningen. Arkitekterna beskriver fastigheten som ”med rikt utformad och tidstypisk putsarkitektur i nyrenässansstil”, med symmetriskt uppbyggd fasad. 1962 förenklades fasaden och utsmyckningar som murpelare och kvinnogestalter skalades av. Vid renoveringarna som Ebab ansvarat för ansträngde man sig för att återskapa intrycket av den ursprungliga fasaden även om den inte kommer att återfå alla detaljer från 1882. Fastigheten är klassad som grön av Stockholms stadsmuseum dvs. att den är av särskilt kulturhistoriskt värde.

Åtgärder som har utförts i fastigheten
De lägenheter som redan fanns i huset har renoveras och dessutom har fyra nya lägenheter skapats i vindsutrymmet där taket höjts. Så mycket som möjligt av de gamla inredningarna, som stuckaturer och platsbyggda köksskåp, har bevarats. Innergården har byggts upp i höjd med våning 4 (entréplan är våning 2) och en lanternin har satts in i bjälklaget ovanför. Glasfasader ut mot gården tillåter ljusinsläpp till kontor och butikslokaler. En del av bjälklagen på vindarna är från 1880-talet och var inte helt oväntat i mindre bra skick. Där har man gått in och förstärkt för att säkra upp. Alla gamla installationer – i den mån det fanns några – har tagits bort och ersatts med nytt. Mönstrade stenplattor i trapphusets avsatser har plockats bort bit för bit och lagts tillbaka i sitt exakta originalskick med sina bifintliga sprickor för att bevara ursprunget in i minsta detalj.

Nya hyresgäster i bottenplanet
Fastigheten innehåller butiker, kontor, bostäder och en restaurang. I bottenplanet har följande butiker öppnat Eton, Gant, Luciano Padovan, Morris Shop, Crockett & Jones och Nils Dotter inflyttning har skett från i december 2012 fram till mars 2013. Restaurangen Taverna Brillo slog upp dörrarna i december och ligger mitt i hjärtat av Stockholmspulsen vid Stureplan. Brillo betyder ”Jag skiner” på Italienska, restaurangen är som ett torg/marknad med känslan av saluhall där det går att inhandla olika sorters charkuterier, det finns barer, bageri, glassbar, delikatesser och tom en blomsterbutik under ett och samma tak. Mitt i centrum av den L-formade lokalen finns en stor serveringsdisk och den totala ytan består av 1700 m2 och matsalen har plats för 150 gäster och ett hundratal ytterligare platser finns i marknadsdelen. Inredningen står formgivare Jonas Bohlin för. Restaurangen har öppet från tidig frukost kl. 07:00 fram till sena natten kl. till 02:00. Taverna Brillo har två entréer, en på Sturegatan och en på Humlegårdsgatan. Besök gärna tavernan på Sturegatan 6.

Ebabs roll och omfattning i projektet
Fastighetsägare är Gamla Livförsäkrings AB SEB Tryggliv och förvaltare är Aberdeen Asset Management. I projektet Sperlingens Backe bidrar Ebab med projektering, programhandlingar, målformulering, upphandlar entreprenörer, byggledare, bevaka projektet samt ansvarat för ekonomin.

Målet och syftet är att med ombyggnationen öka fastighetens värde, att utnyttja ytorna för att kunna hyra ut lokaler och kontor i ett attraktivt område i centrala Stockholm. Det har tillkommit ytterligare ca 3000 m2 yta i ett senare skede och det är 13500 m2 som omfattas av totalrenoveringen. Befintliga ytor har moderniserats och fräschats upp, en investering har bl.a. gjorts med nya energieffektiva lösningar för att få in ett bättre klimat där det bl.a. har dragits in fjärrkyla.

Utmaningar i att komma i mål
Planeringen startade 2009 och genomförandet kom igång i mars 2011. Till december 2013 ska hela projektet vara färdigställt. Den genomförandeform som tillämpas är utförande entreprenad. Just nu i april 2013 befinner sig projektet i hyresgästanpassning av kontor till en yta av 2400 m2. Caj Svensson är projektchef från Ebab och har till sin hjälp en st installationssamordnare, tre st byggledare och två st projektingenjörer.

Att arbeta med en gammal fastighet från 1892 innebär att projektgruppen stöter på överraskningar i princip varje dag med hinder som uppstår berättar Caj Svensson.

– Tillsammans med duktiga entreprenörerna har vi kunnat hjälpas åt att radera många barriärer på vägen. Arbetet med att bevara det kulturella värdet och samtidigt hålla ekonomin inom ramarna är en balanserad utmaning när det gamla värdefulla ska bevaras i sitt ursprung i en modern tid.

– Det vi är extra stolta över är Tavernan Brillo och det är värt ett besök för att titta på alla detaljer som är väldigt påkostade i lokalerna.

Se vidare på – Taverna Brillo 

Bildspel på fastigheten och dess inre skönhet

Hur kan Ebab hjälpa ditt företag?

Kontakta oss

Ebab